Ενδοικογενειακή Βία

Ενδοικογενειακή Βία – ΄’Ενα ζήτημα που χρίζει λύσεων

Νομικά

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται την ενδοοικογενειακή βία, συνήθως την συνδέουν με τη σωματική κακοποίηση, που συνήθως διαπράττεται από έναν άνδρα σύντροφο, προκαλώντας σωματικές βλάβες. Η ενδοοικογενειακή βία αναφέρεται ως μια συμπεριφορά ανάμεσα σε τωρινούς ή πρώην στενούς συντρόφους, όπου ένα άτομο προσπαθεί να επιβάλει εξουσία και έλεγχο στον άλλο, συνήθως μέσω του φόβου. Η ενδοοικογενειακή κακοποίηση μπορεί να πάρει πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένων της σωματικής, της συναισθηματικής, της οικονομικής, της σεξουαλικής, της κοινωνικής ή της ψυχολογικής κακοποίησης. Περιλαμβάνει συμπεριφορές που τρομοκρατούν, απειλούν, τρομοκρατούν, ελέγχουν, πληγώνουν, υποτιμούν, κατηγορούν, πληγώνουν ή επιδιώκουν κάποιον τρόπο να τον ελέγξουν. Οι Δικηγόροι για Ενδοοικογενειακή Βία Μπούρας και Συνεργάτες είναι εδώ για να προσφέρουν άμεση υποστήριξη.

Οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει θύμα ενδοοικογενειακής βίας, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, εθνικότητας, σεξουαλικού προσανατολισμού, θρησκείας ή κοινωνικής τάξης. Ωστόσο, ορισμένες ομάδες είναι πιο ευάλωτες, όπως οι νεαρές γυναίκες, οι εγκύες γυναίκες, οι άνθρωποι με αναπηρίες, οι οικονομικά αδύναμοι, καθώς και άτομα που έχουν βιώσει κακοποίηση ως παιδιά. Οι Δικηγόροι για Ενδοοικογενειακή Βία στην Αθήνα είναι εδώ για να παρέχουν την απαραίτητη εμπειρία και γνώση για να σας καθοδηγήσουν με ασφάλεια στα επόμενα βήματα. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί τους.

Η συναισθηματική κακοποίηση αναφέρεται σε κάθε πράξη που σκοπό έχει να προκαλέσει συναισθηματική ή ψυχολογική βλάβη σε ένα άτομο, ενώ ταυτόχρονα υπονομεύει την αξία του ατόμου αυτού. Συνήθως, αυτό το είδος κακοποίησης λαμβάνει χώρα χωρίς φυσική βία και είναι περισσότερο ψυχολογικής φύσης.

Οι επαναλαμβανόμενες πράξεις συναισθηματικής κακοποίησης είναι συνήθως καλά σχεδιασμένες για να επιβάλλουν έλεγχο και να προκαλέσουν συναισθηματική πληγή ή φόβο. Σε πολλές περιπτώσεις, οι επαναλαμβανόμενες πράξεις αυτές παραμένουν ανεξήγητες, καθώς η ζημιά που προκαλείται δεν είναι σωματική και συνεπώς δεν είναι εύκολα αντιληπτή από τους άλλους.

Διαβάστε  Υιοθεσία ανηλίκου τέκνου

Σε περιπτώσεις συναισθηματικής κακοποίησης, είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια και υποστήριξη. Δικηγόροι που ειδικεύονται στην ενδοοικογενειακή βία μπορούν να σας βοηθήσουν να προστατεύσετε τα δικαιώματά σας. Ο ποινικολόγος Ιωάννης Μπούρας είναι ένας ειδικός σε αυτόν τον τομέα και μπορεί να παράσχει υποστήριξη σε δύσκολες καταστάσεις.

Ενδεικτικά παραδείγματα συναισθηματικής κακοποίησης περιλαμβάνουν τον έλεγχο των κοινωνικών σας επαφών, τον έλεγχο της κίνησής σας, τις δημόσιες ντροπές, απειλές κατά της ασφάλειάς σας και το να νιώθετε ότι δεν έχετε αξία. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε τέτοιες καταστάσεις και να ζητήσετε βοήθεια από ειδικούς επαγγελματίες και την νομική διαδικασία όπου απαιτείται.

Η οικονομική κατάχρηση, επίσης γνωστή ως οικονομική εκμετάλλευση, περιλαμβάνει την περιορισμένη δυνατότητα ενός ατόμου να διαχειρίζεται τα οικονομικά του πόρισματα με σκοπό την ασκηση εξουσίας επί του ατόμου αυτού. Οι άτομα που ασκούν οικονομική κατάχρηση μπορούν να:

  1. Περιορίζουν την πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή χρήματα.
  2. Ελέγχουν την περιουσιακή σας κατάσταση για να αισθανθείτε περιορισμένοι.
  3. Κρατούν τα προσωπικά σας αγαθά υπό αμφισβήτηση, για παράδειγμα, παίρνοντας τα κλειδιά του αυτοκινήτου σας για να σας εμποδίσουν να απομακρυνθείτε.
  4. Αποτρέπουν την εύρεση εργασίας.
  5. Σας ωθούν να πάρετε ένα δάνειο που δεν επιθυμείτε.
  6. Έχουν πρόσβαση στα χρήματά σας χωρίς τη συγκατάθεσή σας.

Επιπλέον, η κοινωνική κακοποίηση είναι μια μορφή κακοποίησης που συχνά χρησιμοποιείται για να ελέγξει το θύμα και να το απομονώσει από το κοινωνικό του περιβάλλον. Η κοινωνική κακοποίηση μπορεί να περιλαμβάνει:

  1. Μετακίνηση σε νέα τοποθεσία όπου δεν έχετε γνωριμίες.
  2. Αποσύνδεση από την τεχνολογία που σας επιτρέπει να επικοινωνείτε με την οικογένειά σας ή τους φίλους σας.
  3. Απαγόρευση της πρόσβασης σε οικογένεια ή φίλους στο σπίτι ή την αποτροπή αποχώρησης.
  4. Σκόπιμη καταστροφή των προσωπικών σας σχέσεων με άλλους.
Διαβάστε  Διαζύγιο και Κληρονομιά - Το Άρθρο 1822 καθορίζει το δικαίωμα

Σε πιο συνηθισμένες περιπτώσεις, η σεξουαλική κακοποίηση μπορεί να περιλαμβάνει:

  1. Ανεπιθύμητες σεξουαλικές επαφές.
  2. Απειλές ή πίεση για ανεπιθύμητη σεξουαλική δραστηριότητα.
  3. Βιασμός ή απόπειρα βιασμού.
  4. Επίθεση στα γεννητικά όργανα ή ακρωτηριασμός.
  5. Πρόκληση πόνου κατά τη διάρκεια του σεξ.

Αυτές οι μορφές κακοποίησης στοχεύουν στον έλεγχο και την υποτίμηση του θύματος, συχνά με σκοπό τον περιορισμό της δυνατότητάς του να ζητήσει βοήθεια από τον κοινωνικό του κύκλο. Συζητήστε με έναν δικηγόρο για το δικό σας ζήτημα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *